Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale zwykle brak ci czasu na pracochłonne ścieranie ziemniaków na tarce? Skorzystaj z błyskawicznego patentu na placki ziemniaczane z blendera! Mają inną konsystencję niż klasyczne, ale pozwolą Ci cieszyć się ulubionym smakiem już po kilkunastu minutach przygotowań.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5210
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 789
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1259
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5210
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 789
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1259
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki.
Wsyp ziemniaki do kielicha blendera i cebulę. Wlej trochę wody.
Zblenduj składniki na jednolitą masę (zajmie to kilkanaście sekund!). Odcedź z masy nadmiar płynu (skorzystaj z sitka o drobnych oczkach).
Dodaj do masy ziemniaczanej jajka i około 2-3 łyżki mąki – tak, by uzyskać niezbyt gęste, ale zwarte ciasto. Dokładnie wymieszaj składniki (możesz ponownie użyć blendera). Dopraw solą.
Rozgrzej na patelni olej. Nakładaj niewielkie porcje masy, formując z niej okrągłe placki. Smaż na złocisty kolor – około 3 minuty po każdej ze stron.
Usmażone placki podawaj tak, jak zwyczajne, np. z kwaśną śmietaną, gulaszem.