Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Dziś troszkę odmienna wersja urozmaicona boczkiem. Smacznie i nieco inaczej niż zwykle. Warto spróbować.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37682
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3662
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 26
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37682
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3662
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 26
Składniki
Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dajemy połówkę drobno pokrojonej cebuli. Smażymy do zeszklenia i zostawiamy do przestudzenia. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach, ścieramy również drugą połówkę cebuli, czosnek przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków możemy zlać nieco płynu, który zbierze się po starciu. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, całe jajko, boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia.