Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z cukinią.

Placki ziemniaczane z cukinią.

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 3027

Dodano:

Odsłon: 734

Wypróbuj koniecznie, są rewelacyjne.

Składniki

  • -Ziemniaki - 500 g
  • -Cukinia zielona - 200 g
  • -Cukinia żółta - 200 g
  • -Cebula - 1 szt
  • -Jajko - 1 szt
  • -Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • -Sól, pieprz, papryka ostra
  • -Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z cukinią.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cukinię dokładnie umyć (nie obierać), zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Startą masę przełożyć na sitko i odcisnąć jak najwięcej płynu.

  2. Przełożyć do miski dodać jajko, mąkę i przyprawy.
    Wszystko dokładnie wymieszać.

  3. Z naczynia z odciśniętym sokiem zlać delikatnie płyn, tak aby na dnie została skrobia ziemniaczana, dodać ją do masy i dokładnie wymieszać.

  4. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Placki można podawać z surówką lub śmietaną.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń