Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na placki ziemniaczane w nieco zmienionym wydaniu? Dodajcie do ciasta startą cukinię a placuszki wyjdą delikatniejsze w środku i bardziej soczyste. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. U mnie najczęściej występują z jogurtem naturalnym. Gorąco polecam!
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10901
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1962
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 86
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10901
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1962
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 86
Składniki
Cukinię umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię posól i odstaw na bok na około 20-30 minut, żeby puściła sok. Następnie odlej wodę spod cukinii.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach i przełóż do miski. Odlej wodę.
W dużej misce połącz starte ziemniaki z cukinią, dodaj mąkę, jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelnie wlej 3 łyżki oleju. Tłuszcz rozgrzej do wysokiej temperatury. Łyżką nakładaj ciast na patelnie formując małe, okrągłe placuszki.
Placki ziemniaczane z cukinią smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone placuszki zdejmij z patelni przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nakładaj na talerze, podawaj z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem. Smacznego!