Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z racji tego że mamy właśnie ścisły post u mnie na obiadek zagościły placki ziemniaczane z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz natką pietruszki. Bardzo lubię wymyślać nowe smaki, placki już mam na blogu lecz każde z czym innym. Mąż nie lubi jak robię dania wymyślone ale jak nie widzi to zje wszystko co mu podam, a w sumie dla niego to najważniejsze aby było świeże i codziennie coś innego. Bardzo lubię gotować i mi nie przeszkadza że codziennie gotuję, ponieważ gotowanie sprawia mi bardzo dużo przyjemności a i radości jak domownikom smakuje.
Na początku obrać i umyć ziemniaki, przekroić na mniejsze kawałki jeśli duże. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce ręcznej o oczkach przystosowanych do tarcia ziemniaków lub przez maszynkę dostosowaną do tarcia ziemniaków ( ja osobiście uznaję tarte tylko ręcznie o wiele bardziej smakują niż tarte maszynowo ). Jak już mamy starte wszystkie przygotowane ziemniaki wtedy do nich wbić całe jajka, dodać resztę składników z opisu natkę pietruszki pokroić drobno. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą ( ja wody z tartych ziemniaków nie odlewam ).
Jak już wszystko mamy dokładnie wymieszane i ciasto ziemniaczane odstało pięć minut wtedy na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go następnie nakładać po dwie łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto rumiany kolor ( broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ placki będą się rozpadać podczas przekręcania na drugą stronę ). Usmażone placki układać na talerzu.
Gotowe jeszcze gorące placki ziemniaczane podałam dodatkowo z kwaśną śmietaną oraz placki posypane cukrem. Lecz każdy może podać z czym najbardziej lubi. Takie placki smakują rewelacyjnie rozpływają się w ustach, dodanie śmietany, pieprzu ziołowego oraz bułki tartej to strzał w dziesiątkę. Placki nawet zimne smakują wyśmienicie, specjalnie jednego zostawiłam ponieważ po usmażeniu nic nie zostało. Jeżeli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć ilość podanych składników. Życzę smacznego.
Forszmak to rewelacyjny sposób na wykorzystanie wędlin i mięs, które zostały...
Odsłon: 5102
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 51
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10515
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 384
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 123
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 51
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10515
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 384
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 123
Składniki
Na początku obrać i umyć ziemniaki, przekroić na mniejsze kawałki jeśli duże. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce ręcznej o oczkach przystosowanych do tarcia ziemniaków lub przez maszynkę dostosowaną do tarcia ziemniaków ( ja osobiście uznaję tarte tylko ręcznie o wiele bardziej smakują niż tarte maszynowo ). Jak już mamy starte wszystkie przygotowane ziemniaki wtedy do nich wbić całe jajka, dodać resztę składników z opisu natkę pietruszki pokroić drobno. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą ( ja wody z tartych ziemniaków nie odlewam ).
Jak już wszystko mamy dokładnie wymieszane i ciasto ziemniaczane odstało pięć minut wtedy na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go następnie nakładać po dwie łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto rumiany kolor ( broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ placki będą się rozpadać podczas przekręcania na drugą stronę ). Usmażone placki układać na talerzu.
Gotowe jeszcze gorące placki ziemniaczane podałam dodatkowo z kwaśną śmietaną oraz placki posypane cukrem. Lecz każdy może podać z czym najbardziej lubi. Takie placki smakują rewelacyjnie rozpływają się w ustach, dodanie śmietany, pieprzu ziołowego oraz bułki tartej to strzał w dziesiątkę. Placki nawet zimne smakują wyśmienicie, specjalnie jednego zostawiłam ponieważ po usmażeniu nic nie zostało. Jeżeli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć ilość podanych składników. Życzę smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
zapiekanka makaron z mięsem mielonym i pomidorami
Dania główne
Ciasto na pizzę
Dania główne
Kotlety mielone z cukinii
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
zapiekanka makaron z mięsem mielonym i pomidorami
Zapiekanka to ten rodzaj dań, które lubi właściwie każdy. Co więcej potrawy p...
Odsłon: 14
Ciasto na pizzę
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 51