Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to ciekawa propozycja na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Jeśli więc znudziły ci się kluski czy kopytka, to te placki będą wspaniałym urozmaiceniem. Nutka pikantnego smaku sera i czosnku sprawiają, że ten smak przez długo ci się nie znudzi.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5838
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5272
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5838
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5272
Składniki
Ziemniaki możesz ugotować na świeżo lub użyć resztek, na przykład z wczorajszego obiadu. Zrób z nich puree: podgrzej w mikrofalówce i dodaj śmietanę oraz masło. Tłuczkiem do ziemniaków ubij je na gładką masę.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj.
W misce umieść: puree, cebulę, natkę, ser, mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Nakładaj placki łyżką na grubość ok. 1-1,5 cm. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków odkładaj na papierowe ręczniki do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu, posypane siekanym szczypiorkiem.