Usmażone placki ziemniaczane podane z gulaszem wieprzowym, ugotowanym z wieprzowej szynki.
Placki ziemniaczane z gulaszem.
Składniki
Placki:
- ziemniaki 12 szt
- jajko kurze 2 szt
- mąka pszenna 3 łyżki
- sól do smaku
- cebula 1 szt
- pieprz do smaku
- majeranek 2 łyżki
- olej do smażenia
Sos z wieprzowiny:
- szynka wieprzowa 70 dag
- pasta rosołowa 1 łyżka
- liście laurowe 2 szt
- ziele angielskie 8 szt
- suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- por zielona część
- lubczyk mrożony
- natka pietruszki
- koper
- mąka pszenna do zagęszczenia
Składniki
Placki:
- ziemniaki 12 szt
- jajko kurze 2 szt
- mąka pszenna 3 łyżki
- sól do smaku
- cebula 1 szt
- pieprz do smaku
- majeranek 2 łyżki
- olej do smażenia
Sos z wieprzowiny:
- szynka wieprzowa 70 dag
- pasta rosołowa 1 łyżka
- liście laurowe 2 szt
- ziele angielskie 8 szt
- suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- por zielona część
- lubczyk mrożony
- natka pietruszki
- koper
- mąka pszenna do zagęszczenia

Potrzebne przybory kuchenne
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, patelnia,
Etapy przygotowania
Wykonanie placków: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce połowę ziemniaków na wiórki i drugą połowę na mniejsze wiórki. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.

Wykonanie sosu: Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną.

Wykonanie placków z sosem: Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem.

Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1831

Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Babeczki
Odsłon: 71
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1831

Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Babeczki
Odsłon: 71



Składniki
- ziemniaki 12 szt
- jajko kurze 2 szt
- mąka pszenna 3 łyżki
- sól do smaku
- cebula 1 szt
- pieprz do smaku
- majeranek 2 łyżki
- olej do smażenia
- szynka wieprzowa 70 dag
- pasta rosołowa 1 łyżka
- liście laurowe 2 szt
- ziele angielskie 8 szt
- suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- por zielona część
- lubczyk mrożony
- natka pietruszki
- koper
- mąka pszenna do zagęszczenia
Wykonanie placków: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce połowę ziemniaków na wiórki i drugą połowę na mniejsze wiórki. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.
Wykonanie sosu: Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną.
Wykonanie placków z sosem: Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem.
Smacznego !!!
Wypasione jedzonko!
Pyszne placuszki i wyborny sos 🧡
pyszne jedzonko :)
Danie przepyszne gratuluję
Bardzo lubię tak przygotowane placki.;)Smakowicie i kusząco.;)