Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z gulaszem z dodatkiem pieczarek to bardzo sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Przepis pochodzi z 534. odcinka programu Ewa Gotuje.
Maszynka do mielenia z końcówką do ziemniaków lub tarka
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 136
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 136
Składniki
Najpierw przygotuj gulasz z pieczarkami. Masło roztop w garnku i zeszklij na nim pokrojoną w piórka cebulę. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz mąką. Wymieszaj, przełóż do garnka z cebulą i zrumień. Dorzuć pokrojone pieczarki. Zalej wodą (ok. pół litra). Przypraw solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj przecier pomidorowy. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
Zabierz się za zrobienie placków. Ziemniaki obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia - ze stożkiem do ucierania kartofli (możesz też zetrzeć na tarce jarzynowej). W podobny sposób zetrzyj cebulę. Pulpę odciśnij. Wybij jajka. Przypraw szczyptą gałki muszkatołowej i roztartym w dłoniach majerankiem. Wsyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i usmaż placki.
Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i od razu podawaj z gulaszem (najlepiej w osobnym naczyniu).