Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

Przepis dnia 2016-05-13
Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24919

Dodano:

Odsłon: 2949

Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

Składniki

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 1 duża cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka koperku
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.

  2. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    * po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

  4. Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

  5. Uwielbiam takie smakowite dania, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego przypominają najmilsze smaki dzieciństwa :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 maja 2016 Wczoraj zobaczyliśmy placki i wieczorem były na kolacji. Uwielbiamy <3 Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 10 maja 2016 Właśnie sobie uświadomiłam jak ja dawno nie jadłam placków ziemniaczanych! Koniecznie muszę nadrobić plackowe zaległości:D i na pewno przygotuje je z Twojego przepisu, bo wyglądają niesamowicie! ;) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń