Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-05-2016
Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 458
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 109
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 178
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 458
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 109
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 178
Składniki
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.
Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor. * po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Uwielbiam takie smakowite dania, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego przypominają najmilsze smaki dzieciństwa :) Życzę smacznego! :)