Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmakiem. Jeśli rezygnujemy z jedzenia go na co dzień, to tylko dlatego, że potrawy smażone na tłuszczu są – jak wiadomo – dość ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Czy wiesz, że istnieje znacznie zdrowsza, a równie smakowita alternatywa dla placków z patelni? Wypróbuj placki ziemniaczane z piekarnika! Co dodawać do pieczonych placków ziemniaczanych? Bazą przepisu na pieczone placki ziemniaczane są oczywiście starte ziemniaki, warto wybierać typu kulinarnego B lub C. Potrzebne będą także dwie łyżki mąki, cebula, jajko, sól i pieprz oraz łyżka oleju z roślinnego, np. rzepakowego. Składniki te bez trudu znajdziesz w swojej lodówce. Z czym podawać placki ziemniaczane z piekarnika? Możesz serwować je tak samo, jak tradycyjne, np. z gulaszem, z konfiturą albo wyśmienitym sosem czosnkowym. Dla kogo poleca się pieczone placki ziemniaczane? Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika to dietetyczna opcja, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie odchudzającej. Dodatkowo takie placki będą bardziej lekkostrawne, dlatego mogą być lepszym wyborem dla osób, które mają problemy z żołądkiem, a także dla osób starszych i dzieci.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 175
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1142
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12058
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 175
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1142
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12058
Składniki
Przygotuj sos czosnkowy. Czosnek przeciśnij przez praskę, zmiel pieprz i posiekaj szczypiorek. Połącz je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Możesz też zetrzeć ją na tarce.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij uzyskaną masę ziemniaczaną z nadmiaru soku. Połącz z cebulą.
Dodaj do uzyskanej masy jajko, mąkę i sól. Zamiast białej mąki możesz użyć pełnoziarnistej – wówczas placki będą jeszcze zdrowsze. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Nałóż w pewnych odstępach porcje ciasta i uformuj z nich placki. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia posmaruj wierch placków odrobiną oleju (z użyciem silikonowego pędzelka), dzięki czemu będą bardziej chrupiące i ładnie się zarumienią.