Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z sosem śmietanowo jogurtowym, łososiem wędzonym i koperkiem

Placki ziemniaczane z sosem śmietanowo jogurtowym, łososiem wędzonym i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 205

Dodano:

Odsłon: 2172

Placki ziemniaczane z sosem śmietanowo jogurtowym, łososiem wędzonym i koperkiem

Składniki

  • Ziemniaki
  • Cebula
  • jajka
  • Mąka
  • łosoś wędzony
  • śmietana 18 %
  • Jogurt naturalny
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z sosem śmietanowo jogurtowym, łososiem wędzonym i koperkiem

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce lub za pomocą robota kuchennego. Otrzymaną masę przełóżcie na sitko co ułatwi wam odsączenie jej z nadmiaru wody. Przygotujcie miskę (naczynie) do której przełożycie odsączoną masę i kolejno dorzucie jedną płaską łyżeczkę soli i pieprzu, 2 czubate łyżki mąki, 2 jajka i dokładnie wymieszajcie składnik ze sobą. Na rozgrzaną patelnię nakładajcie masę i smażcie 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Gdy placki są na patelni wymieszajcie 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. To będzie wasz sos. Możecie również pokroić kawałek wędzonego łosia w paski. Gotowe placki odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie nałóżcie sos, kilka plasterków łososia wędzonego i posypcie wszystko posiekanym koperkiem. Na koniec dodajecie świeżo mielony pieprz i gotowe. Smacznego.

    Zapraszam na YT :D pozdrawiam

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń