Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki bananowe to świetny pomysł na szybkie, pożywne i niezwykle smaczne śniadanie. Co więcej, smażąc je możesz wykorzystać mocno przejrzały już owoc, który leży zapomniany w lodówce – im ciemniejszy banan, tym słodsze będą placuszki!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1466
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 537
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1466
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 537
Składniki
Rozgnieć banana widelcem lub zblenduj na purée.
Utrzyj całe jajka z cukrem. Połącz z jogurtem i bananem na jednolitą masę.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Wymieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej na patelni (na średniej mocy palnika) masło klarowane. Nałóż 3-4 porcje ciasta (po około 1½ łyżki), formując z niego małe, okrągłe placuszki). Smaż przez 2-3 minuty – aż urosną i zarumienią się. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
Usmażone placuszki bananowe odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Placuszki podawaj gorące, np. z cukrem pudrem, konfiturą albo syropem klonowym.