Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1374
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 338
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1374
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 338
Składniki
W misce mieszamy mąkę, kardamon, sól i sodę. Jajko roztrzepujemy, łączymy z mlekiem i dolewamy do miski z mąką. Mieszamy na gładką masę.
Gruszki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku i dodajemy do masy, mieszamy i odstawiamy na jakieś 20 minut. Należy uważać, aby masa nie wyszła zbyt rzadka, trzeba dobrze odcisnąć gruszkę. Gdyby jednak masa była zbyt rzadka, należy dodać nieco mąki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na bardzo małym ogniu na rumiany kolor. Wykładamy na talerze i polewamy miodem. Przeliczona kaloryczność u mnie na blogu.