Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się z kuchni wschodniej. Tradycyjnie były przyrządzane przez babcie na wsiach, będąc idealnym deserem czy śniadaniem. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, pełne białka dostarczającego energii i budującego mięśnie. Zapewniają sił do działania na cały dzień. Podawaj je z lekko kwaskowatym akcentem, ale ciekawie sprawdzi się również roztopiona czekolada czy nawet zwykły cukier puder. Jeśli więc znudziły ci się już standardowe naleśniki, przygotuj te placuszki, a zachwycisz całą swoją rodzinę.
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 18823
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 422
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8974
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 18823
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 422
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8974
Składniki
Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij wszystko na jednolitą, puszystą masę, a następnie dołóż połowę mąki i ponownie wymieszaj.
W osobnej miseczce rozdrobnij i rozluźnij twaróg, a następnie dodaj go do miski razem z rodzynkami. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. W zależności od konsystencji placuszków, dodawaj pozostałą mąkę, aż utworzą dość gęste ciasto, które można formować w dłoniach.
Na patelni rozgrzej olej. Formuj płaskie, okrągłe placuszki i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Placuszki twarogowe z rodzynkami odkładaj na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami. Podawaj je na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego dżemu lub świeżych owoców.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 24 godzin na zimno lub po podgrzaniu na patelni.