Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na placuszki wielowarzywne, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne i pożywne. Smaki użytych składników świetnie się komponują. Możemy wyczuć w nich delikatnie słodką nutę, którą nadaje marchewka, a z dodatkiem kwaśnej śmietany placuszki smakują jeszcze lepiej. Serdecznie polecam :D
Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10751
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 23
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 63
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 2632
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 571
Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10751
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 23
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 63
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 2632
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 571
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie pozbawiamy twardych końców i również ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, posypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie odciskamy. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.
Do odciśniętych z nadmiaru wody ziemniaków i cukinii dodajemy strate na drobnych oczkach marchewki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, sól, śmietanę oraz dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. * Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.
Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor. * Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego! :)