Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z cukinii i tofu

Przepis dnia 2019-02-22
Placuszki z cukinii i tofu

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26135

Dodano:

Odsłon: 9320

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i tofu. Dodatek serka sojowego sprawi, że nasze placuszki zyskają sporą porcję białka oraz lekko wędzonego smaku. Idealnie komponują się z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu pomidorowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 150 g wędzonego tofu
  • 1 niewielka cebula
  • 8 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki z cukinii i tofu

Przygotowanie

  1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku.

  2. Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 26 lutego 2019 U Ciebie jak zawsze przepysznie. Masz dar. Kochasz gotowanie i ludzi. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 19 lutego 2019 Uwielbiam wszystko co z cukinią,ale z tofu jeszcze takich nie jadłam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 lutego 2019 W sezonie nie ma tygodnia, by nie robić placków z cukinii - bo z własnej działki lepiej smakują ;) Z tofu jeszcze nie robiliśmy, więc wiadomo, że trzeba to wziąć na warsztat :D
Pysznie się zapowiada :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń