Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i tofu. Dodatek serka sojowego sprawi, że nasze placuszki zyskają sporą porcję białka oraz lekko wędzonego smaku. Idealnie komponują się z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu pomidorowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku.
Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym. Życzę smacznego! :)