Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka sposobów na to, by zachęcić dzieci do jedzenia domowych posiłków. Najłatwiej jest użyć łagodnego mięsa drobiowego i dodać do niego kolorowe warzywa. Smażone placuszki z groszkiem i kukurydzą możesz podać z ziołowym sosem śmietanowym lub użyć do przygotowania domowych burgerów.
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1909
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 32
Polecam.
Odsłon: 736
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1909
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 32
Polecam.
Odsłon: 736
Składniki
W misce wymieszaj mielone mięso, groszek, kukurydzę, obraną i startą na tarce marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
W rondelku rozpuść masło, dodaj całą mąkę i szybko wszystko wymieszaj, aby nie było grudek. Podgrzewając stopniowo dodawaj mleko i nadal mieszaj, aby powstał beszamel. Dodaj starty ser, a także sól, pieprz i zioła, a następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Dodaj sos beszamelowy do mieszanki mięsa i warzyw, zostaw do pełnego wystygnięcia.
Zrób sos do placuszków. W miseczce wymieszaj śmietanę lub jogurt z sokiem z cytryny, posiekaną zieleniną oraz solą i pieprzem.
Zacznij formować placuszki. Zwilżaj dłonie wodą, formuj kulki, spłaszczaj i obtaczaj w mące lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj ze śmietanowym sosem.