Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuszki z dodatkiem w postaci rabarbaru to wiosenne danie, które smakuje wyśmienicie w roli głównej podczas śniadania, ale też jako nieoczywisty dodatek do popołudniowej herbaty. Zobacz, co potrzebujesz do przygotowania placuszków z rabarbarem.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 730
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 724
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 410
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 730
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 724
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 410
Składniki
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na około 1-centymetrowe części. Przełóż do miski, dodaj cukier, wymieszaj i ostaw na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie zacznij przygotowywać ciasto na placuszki. W misce umieść wszystkie składniki (w tym roztopione i przestudzone masło) i dokładnie zmiksuj. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj rabarbar i delikatnie wymieszaj. Pamiętaj, by nie wlewać do ciasta soku, który zebrał się na dnie miski.
Placuszki smaż na średnio rozgrzanej patelni. Jeśli posiadasz naczynie z nieprzywierającą powłoką, to racuchy smaż bez użycia oleju (do ciasta zostało dodane masło, więc nie obawiaj się, że będzie przywierać).
Placuszki z rabarbarem podawaj bez dodatków lub posypane cukrem pudrem, z dodatkiem śmietanki czy konfitury truskawkowej – smak rabarbaru i truskawek doskonale się uzupełnia i wydobywa ciekawe nuty.