Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuszki z dodatkiem w postaci rabarbaru to wiosenne danie, które smakuje wyśmienicie w roli głównej podczas śniadania, ale też jako nieoczywisty dodatek do popołudniowej herbaty. Zobacz, co potrzebujesz do przygotowania placuszków z rabarbarem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na około 1-centymetrowe części. Przełóż do miski, dodaj cukier, wymieszaj i ostaw na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie zacznij przygotowywać ciasto na placuszki. W misce umieść wszystkie składniki (w tym roztopione i przestudzone masło) i dokładnie zmiksuj. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj rabarbar i delikatnie wymieszaj. Pamiętaj, by nie wlewać do ciasta soku, który zebrał się na dnie miski.
Placuszki smaż na średnio rozgrzanej patelni. Jeśli posiadasz naczynie z nieprzywierającą powłoką, to racuchy smaż bez użycia oleju (do ciasta zostało dodane masło, więc nie obawiaj się, że będzie przywierać).
Placuszki z rabarbarem podawaj bez dodatków lub posypane cukrem pudrem, z dodatkiem śmietanki czy konfitury truskawkowej – smak rabarbaru i truskawek doskonale się uzupełnia i wydobywa ciekawe nuty.