Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-05-2009
Tradycyjne placki w nie tradysyjny sposób...
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 13
Gęste curry z fasoli i papryki, w pomidorowym sosie z dodatkiem przypraw i cz...
Odsłon: 40
Pomysł na kolację lub Słoik do pracy albo na michę pyszności;) Kiedy smażę, p...
Odsłon: 17
Szybkie i smaczne danie
Odsłon: 173
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 13
Gęste curry z fasoli i papryki, w pomidorowym sosie z dodatkiem przypraw i cz...
Odsłon: 40
Pomysł na kolację lub Słoik do pracy albo na michę pyszności;) Kiedy smażę, p...
Odsłon: 17
Szybkie i smaczne danie
Odsłon: 173
Składniki
Najpierw robimy sos czyli: pół cebuli , 1 czosnek drobno kroimy i razem z mrożonką Leczo smażymy na odrobinie oleju, dodajemy przyprawę do leczo, bazylię i oregano. Gry warzywa zmiękną dodajemy trochę wody i koncentratu pomidorowego wszystko razem chwile gotujemy. Na koniec zagęszczamy odrobiną mąki z śmietaną,
Placki: Ziemniaki obrać i zetrzeć, wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Dodać resztę startej lub drobno pokrojonej cebuli, czosnek, oraz koperek, wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, a gdyby było za gęste dodajemy jajko (gęstość ciasta zależy z jakich ziemniaków robimy placki). Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, upieczone placki odkładamy na papierowy ręcznik.
Placki podajemy z sosem i posypujemy odrobiną startego sera