Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-05-2009
Tradycyjne placki w nie tradysyjny sposób...
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Najpierw robimy sos czyli: pół cebuli , 1 czosnek drobno kroimy i razem z mrożonką Leczo smażymy na odrobinie oleju, dodajemy przyprawę do leczo, bazylię i oregano. Gry warzywa zmiękną dodajemy trochę wody i koncentratu pomidorowego wszystko razem chwile gotujemy. Na koniec zagęszczamy odrobiną mąki z śmietaną,
Placki: Ziemniaki obrać i zetrzeć, wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Dodać resztę startej lub drobno pokrojonej cebuli, czosnek, oraz koperek, wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, a gdyby było za gęste dodajemy jajko (gęstość ciasta zależy z jakich ziemniaków robimy placki). Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, upieczone placki odkładamy na papierowy ręcznik.
Placki podajemy z sosem i posypujemy odrobiną startego sera