Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)pieczona w piekarniku. Danie praktycznie robi się samo, a mięsko jest pyszniutkie. Polecam
nóż, praska do czosnku, blaszka, papier do pieczenia, folia aluminiowa, tłuczek,
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1180
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1180
Składniki
Karkówkę po umyciu i osuszeniu pokroić w 1,5 cm plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać dodając również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na koniec do marynaty dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Tak przygotowaną marynatę dodać do mięsa i dobrze, natrzeć plastry marynatą. Zakryć ścierką i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu plastry rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na mięsie ułożyć parę plastrów masła. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zakryć folią i piec około 1 godziny, po tym czasie folię zdjąć i mięso piec do miękkości i ładnego zbrązowienia. Podawać do drugiego dania, z ryżem czy z kaszą. Smacznego
Plastry karkówki z piekarnika gotowe do podania. Smacznego