Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsiany kisiel to tradycyjne podlaskie danie. Niegdyś robiło się je z owsa, dzisiaj częściej do jego przygotowania używa się płatków owsianych. Mieszkańcy Podlasia danie to jadają zazwyczaj w Wigilię.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5300
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5300
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Składniki
Płatki owsiane zalej wodą, wymieszaj z zakwasem i odstaw na minimum 12 godzin.
Po upływie czasu przetrzyj przez sitko masę z płatków owsianych. Płyn przelej do garnuszka. Dodaj szczyptę soli i podgrzewaj, cały czas mieszając.
Gdy masa się zagotuje, zacznie gęstnieć. Uzyskawszy konsystencję budyniu, przelej ją do foremki, odstaw do przestudzenia, a następnie włóż do lodówki.
Owsiany kisiel możesz serwować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.