Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsiany kisiel to tradycyjne podlaskie danie. Niegdyś robiło się je z owsa, dzisiaj częściej do jego przygotowania używa się płatków owsianych. Mieszkańcy Podlasia danie to jadają zazwyczaj w Wigilię.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5523
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29871
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 249
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19569
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1112
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5523
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29871
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 249
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19569
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1112
Składniki
Płatki owsiane zalej wodą, wymieszaj z zakwasem i odstaw na minimum 12 godzin.
Po upływie czasu przetrzyj przez sitko masę z płatków owsianych. Płyn przelej do garnuszka. Dodaj szczyptę soli i podgrzewaj, cały czas mieszając.
Gdy masa się zagotuje, zacznie gęstnieć. Uzyskawszy konsystencję budyniu, przelej ją do foremki, odstaw do przestudzenia, a następnie włóż do lodówki.
Owsiany kisiel możesz serwować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.