Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsiany kisiel to tradycyjne podlaskie danie. Niegdyś robiło się je z owsa, dzisiaj częściej do jego przygotowania używa się płatków owsianych. Mieszkańcy Podlasia danie to jadają zazwyczaj w Wigilię.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1586
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 962
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1586
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 962
Składniki
Płatki owsiane zalej wodą, wymieszaj z zakwasem i odstaw na minimum 12 godzin.
Po upływie czasu przetrzyj przez sitko masę z płatków owsianych. Płyn przelej do garnuszka. Dodaj szczyptę soli i podgrzewaj, cały czas mieszając.
Gdy masa się zagotuje, zacznie gęstnieć. Uzyskawszy konsystencję budyniu, przelej ją do foremki, odstaw do przestudzenia, a następnie włóż do lodówki.
Owsiany kisiel możesz serwować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.