Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia kurczaka duszone z cebulą

Podudzia kurczaka duszone z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 929 Ocena: 6461

Dodano:

Odsłon: 9322

Macie ochotę na przepyszne podudzia duszone z cebulką w przyprawach ? Z wielką przyjemnością podam wam przepis co i jak robiłam. Może zechcecie skorzystać z przepisu bo naprawdę warto.

Składniki

  • 1 kg podudzi kurczaka - 8 sztuk,
  • 1 łyżka natki pietruszki suszonej,
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowej,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 2,5 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 6 małych cebul.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podudzia kurczaka duszone z cebulą

Przygotowanie

  1. Przygotować podudzia z kurczaka przełożyć je do miski obsypać wszystkimi przyprawami wlać olej i całość wymieszać za pomocą rąk aby przyprawy pochłonęły całe mięso odstawić na pięć minut aby przyprawy przegryzły się w mięso. Po wyznaczonym czasie podudzia przełożyć na rozgrzaną dużą patelnię i obsmażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

  2. Jak już mięso mamy ładnie podsmażone wtedy wlać szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania większości dolanej wody. następnie dodać cebulę małą obraną i pokrojoną na cztery części, poddusić z nią nadal już bez przykrycia aż sos zrobi się gęstawy smakiem i konsystencją przypominający lejący miód.

  3. Uduszone z cebulką jeszcze gorące podudzia podałam z całymi ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz jako surówka buraczki czerwone z cebulą. Mięso wyszło tak smaczne że nic nie zostało. Myślę że spodoba wam się tak podany niedzielny obiad. U mnie w domu nie musi być rosół co niedziela ponieważ ja gotuję kiedy mamy na niego ochotę a nie tylko w niedzielę a jak jest w waszych domach ? podzielcie się ze mną opinią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń