Do góry

Dania główne Przepis na:

Podwójne schabowe Magdy Gessler. Lepszych jeszcze nie jadłeś

Podwójne schabowe Magdy Gessler. Lepszych jeszcze nie jadłeś

Autor:

Przepisów i artykułów: 403 Ocena: 3803

Dodano:

Odsłon: 15523

W jednym ze swoich programów Magda Gessler zdradziła przepis na podwójne schabowe - zaskakujące połączenie delikatnego schabu oraz karkówki. Efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

  • 4 kotlety schabu (ok. 100 g każdy)
  • 4 kotlety karkówki (ok. 100 g każdy)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podwójne schabowe Magdy Gessler. Lepszych jeszcze nie jadłeś

Przygotowanie

  1. Każdy z kotletów dopraw solidną porcją soli i pieprzu, a następnie cienko rozbij je przy pomocy tłuczka.

  2. Cebulę zetrzyj na tarce.

  3. Na każdym z plastrów karkówki rozsmaruj cienką warstwę cebuli, a następnie każdy z nich przykryj kotletem ze schabu. Rozbij je razem, starając się szczególnie połączyć brzegi, tak aby utworzyły jeden, niezbyt gruby kotlet.

  4. Podwójne kotlety Magdy Gessler panieruj najpierw obtaczające je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Natychmiast smaż na rozgrzanym smalcu. Pamiętaj, że tłuszczu na patelni powinno być sporo. Kotlety powinno smażyć się nieco dłużej niż zwykłe schabowe, ponieważ są grubsze. Aby się nie spaliły, smalec nie może być zbyt gorący.

  5. Kotlety usmażone na złoto możesz podawać natychmiast. Doskonałym dodatkiem do nich będzie surówka i puree z ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń