Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podwójnie ziemniaczane kluski - podwójnie, bo ziemniaki znajdziemy zarówno w cieście, jak i w farszu. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych ruskich pierogów. Podwójne ziemniaczane kluski zrobicie z tanich, łatwo dostępnych składników. Podane z omastą z cebulki i boczku z pewnością zasmakują całej Waszej rodzinie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11817
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5572
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11817
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5572
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. 1/4 ziemniaków przełóż do osobnej miski, dodaj do nich rozgnieciony widelcem twaróg i odrobinę soli. Składniki wymieszaj.
Pozostałą część ziemniaków przełóż do drugiej miski. Dodaj do nich skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wbij jedno całe jajko. Dodaj dużą szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania gładniej, jednolitej masy.
Ciasto ziemniaczane uformuj na kształt wałeczka. Pokrój je na około 12 równych części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj. Na placki ciasta wyłóż po łyżce farszu. Zlep brzegi formując kształtne, okrągłe kluski.
Przygotuj omastę do podwójnie ziemniaczanych klusek. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Smaż do zarumienienia.
Podwójnie ziemniaczane kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Podawaj z omastą.