Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podwójnie ziemniaczane kluski - podwójnie, bo ziemniaki znajdziemy zarówno w cieście, jak i w farszu. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych ruskich pierogów. Podwójne ziemniaczane kluski zrobicie z tanich, łatwo dostępnych składników. Podane z omastą z cebulki i boczku z pewnością zasmakują całej Waszej rodzinie.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 269
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5016
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4857
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44938
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 567
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 269
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5016
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4857
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44938
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 567
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. 1/4 ziemniaków przełóż do osobnej miski, dodaj do nich rozgnieciony widelcem twaróg i odrobinę soli. Składniki wymieszaj.
Pozostałą część ziemniaków przełóż do drugiej miski. Dodaj do nich skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wbij jedno całe jajko. Dodaj dużą szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania gładniej, jednolitej masy.
Ciasto ziemniaczane uformuj na kształt wałeczka. Pokrój je na około 12 równych części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj. Na placki ciasta wyłóż po łyżce farszu. Zlep brzegi formując kształtne, okrągłe kluski.
Przygotuj omastę do podwójnie ziemniaczanych klusek. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Smaż do zarumienienia.
Podwójnie ziemniaczane kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Podawaj z omastą.