Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poke bowl to hawajskie danie. Najczęściej składa się z ryżu, świeżych warzyw i owoców oraz surowej ryby. Moja wersja jest lekko spolszczona dzięki gotowanej fasolce. Surową rybę zastąpiłam smażonymi krewetkami.
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1202
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1202
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 136
Składniki
Zaczniemy od krewetek - polecam świeże, surowe. Pokażę krok po kroku jak je obrać. Najpierw krewetki myjemy.
Obcinamy głowę.
Zdejmujemy pancerzyk (najlepiej zostawić ostatni kawałek z ogonem - ułatwi to jedzenie). Razem z pancerzem odchodzą też nóżki.
Rozcinamy krewetkę na pół. Wyciągamy ze środka czarną nitkę - jelito.
Jeszcze raz myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Krewetki są gotowe do dalszej obróbki. Wrócimy do nich później, ponieważ krewetki smażymy przed samym podaniem.
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry. Składniki na sos mieszamy. Nakładamy do miseczek. Fasolkę gotujemy. Polecam gotowanie na parze, zachowuje pełnię smaku. Wystarczy 10 minut. Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Ćwiartki pomidorów mieszamy z pokrojonym ananasem. Do miseczek nakładamy ryż i warzywa, osobno, jedno obok drugiego. Wracamy do krewetek. Tempurę mieszamy z wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdą krewetkę zamaczamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, aż będzie rumiana. Krewetki układamy na ryżu. Danie jemy maczając w sosie, lub możemy polać sosem całość. Warzywa można oczywiście zmieniać zgodne z upodobaniami.