Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
deska, nóż, patelnia
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 540
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1283
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 293
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 540
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1283
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 293
Składniki
Polędwicę oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso przekroić wzdłuż i oprószyć solą, pieprzem czarny świeżo mielonym. Każdy kawałek też przekroić wzdłuż na trzy części, ale tak żeby były połączone końcem. Zrobić warkocze i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło i olej. Mięso obsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelnie dodać cebulę drobniutko pokrojona w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić na wolnym ogniu. Ponownie włożyć mięso na patelnię i podlać przegotowaną wodą ok 300 ml. Dusić ok 15 min pod przykryciem. Dodać mrożone wiśnie, musztardę, miód. Pomieszać i w dalszym ciągu dusić aż mięso będzie miękkie ok 20 min. Jeśli będzie potrzeba dodać wody.
Mięso wyjąć, a sos przetrzeć przez sito. Do sosu dodać jeszcze szklankę całych wiśni i zagotować. Dodać sól do smaku.
Mięso pokroić i podać na młodych listkach sałaty z sosem z wiśniami.
Smacznego.