Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica w koszulce ze słoninki

Polędwica w koszulce ze słoninki

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3060

Dodano:

Odsłon: 256

Poledwica wieprzowa pieczona w slonince. Pyszne, mieso pieczone w tej formie zachowa soczystosc i bedzie naprawde mieciutkie, a sloninka po upieczeniu smakuje wprost wybornie. Wraz z ziemniaczkami i dobrym sosem - propozycja na ekstra obiad.

Składniki

  • Poledwica wieprzowa w calosci.
  • sloninka surowa w dlugim kawalku 400 g
  • sol, pieprz, przyprawa warzywna, czosnek granulowany
  • czosnek swiezy 4 zabki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. poledwice myjemy, osuszamy, nacieramy przecisnietym przez praske czosnkiem, przyprawiamy i odstawiamy do lodowki przynajmniej na 2 godzinki.

    Od sloninki odcinamy skore, kroimy ja na dlugie plastry, grub. ok 4 mm.
    Plastry ukladamy na papierze jeden obok drugiego i na srodku kladziemy poledwice. Plastry sloninki zapinamy od gory wykalaczkami. Slonine od gory doprawiamy przyprawa warzywna oraz solidnie posypujemy czosnkiem granulowanym. Wraz z papierem przenosimy mieso na blaszke i pieczemy bez przykrycia (gora, dol) w 200°C przez 30 minut.

  2. Podajemy z ziemniaczkami oraz dobrym sosem.

    Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń