Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica z marchwiowo-brukselkowym spaghetti

Polędwica z marchwiowo-brukselkowym spaghetti

Autor:

Przepisów i artykułów: 1013 Ocena: 21207

Dodano:

Odsłon: 1830

Zdrowe lekko chrupiące danie gotowe w 25 minut. Potrzebna mam będzie tylko jedna patelnia.

Składniki

  • polędwica wieprzowa 6-8 plastrów po 1,5 cm
  • marchewka 300 g
  • brukselka 250 g
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki masła + 5 listków szałwii
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwica z marchwiowo-brukselkowym spaghetti

Przygotowanie

  1. Obrane marchewki pokroić w cienkie spaghetti, brukselkę w cienkie paski.
    Polędwicę lekko rozbić, posypać pieprzem cytrynowym.
    Marynata.
    3 łyżki oleju wymieszać z sosem sojowym, sokiem z limonki, szczyptą cukru i soli. Wymieszać z warzywami i odstawić na 5 minut.
    Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oleju, dodać trochę masła i posiekaną szałwię.
    Przesmażyć polędwicę po 2- 3 minuty z każdej strony i zdjąć z patelni. Mięso przykryć folią.
    Do pozostałego tłuszczu na patelni wrzucamy zamarynowane warzywa, mieszając, smażymy ok. 4 minuty.
    Podajemy warzywa z mięsem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń