Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2227

Dodano:

Odsłon: 2991

Polędwiczka wieprzowa otulona nadzieniem mięsno pieczarkowym w chrupiącym cieście francuskim to niecodzienna obiadowa propozycja. Możemy nią zachwycić znajomych lub rodzinę podczas świątecznego obiadu. Podaję ją z ulubioną sałatką lub surówką.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 2 szt.
  • Polędwiczka wieprzowa - 2 szt.
  • Filet z kurczaka - 1 szt. (podwójny niezbyt duży)
  • Pieczarki - 300 g
  • Cebula - 1 szt.
  • Śmietana 30% - 100 ml
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Musztarda - ostra - 2 łyżki
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy, pieprzymy i nacieramy ostrą musztardą. Odkładamy na bok.

  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, pieczarki kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła z oliwą i szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i pieczarki i podsmażamy całość. Fileta z kurczaka mielimy razem z podsmażonymi pieczarkami. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Rozwijamy ciasto francuskie, układamy naszą polędwiczkę, którą smarujemy masą z mięsa mielonego. Zawijamy w ciasto francuskie (nacinam boki i zakładam na przemian). Tak samo postępujemy z drugą polędwiczką.

    Pieczemy ok. 45 min. w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy na chwilę w piekarniku. Kroimy na kawałki i podajemy z ulubiona sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń