Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki wieprzowe w boczku serwowane z pysznym purée ziemniaczanym z pudrem z grzybów to danie, które Ewa Wachowicz przyrządziła razem ze znanym restauratorem i szefem kuchni - Mateuszem Gesslerem. Przepis pochodzi z 500. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2152
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 802
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2152
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 802
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 220-250 st. C.
W miseczce wymieszać paprykę, imbir, puder z suszonych grzybów i olej z pestek winogron. W drugiej miseczce połączyć powidła i musztardę.
Oczyszczoną polędwiczkę posmarować pierwszą marynatą. Przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w plastry boczku i obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
Przełożyć do naczynia do zapiekania i posmarować drugą marynatą. Na patelnię wlać trochę wina, dodać zimne masło, wymieszać i przelać do foremki.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 st. C i wstawić polędwiczki. Piec przez 12 minut.
Ziemniaki ugotować. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Przetrzeć przez sito. Dodać zimne masło, gałkę muszkatołową i puder z grzybów. Wymieszać.
Polędwiczki pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z purée.