Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym (z suszonych grzybów)

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym (z suszonych grzybów)

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 179

Sos ten to nieodzowny dodatek zarówno do kolacji wigilijnej jak i obiadu. Sos przygotowuję z grzybów suszonych z dodatkiem śmietanki. Tym razem wersja mięsna – obiadowa z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej i kaszy gryczanej. Podaję z dodatkiem kiszonych ogórków domowych.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa (1-2szt.)
  • Smalec gęsi lub wieprzowy (łyżka)
  • Wino czerwone wytrawne (1-2 kieliszki)
  • Bulion lub woda (100ml)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, oregano, cząber, majeranek
  • Sos grzybowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować sos grzybowy (zapraszam do mojego przepisu: SOS GRZYBOWY (Z GRZYBÓW SUSZONYCH).

  2. 2. Polędwiczkę umyć i obtoczyć w przyprawach. Pozostawić na 1-2 godz. w lodówce by się zamarynowała.

  3. 3. Na patelni rozpuścić smalec gęsi i włożyć polędwiczkę. Obsmażyć z obu stron by się „zamknęła”.

  4. 4. Podlać winem (można przełożyć do rondla) a następnie bulionem /wodą.
    5. Dusić pod przykryciem ok. 30 min.
    6. Wyjąc z garnka i pokroić w plastry. Plastry przełożyć do sosu grzybowego i pogrzać w nim.
    7. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń