Do góry

Dania główne Przepis na:

polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9274

Dodano:

Odsłon: 16684

danie szybkie, smaczne i delikatne w smaku

Składniki

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 30 dag pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • woda około 0,5 szklanki do rozrzedzenia sosu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy na talarki i podsmażamy obsypując przyprawami na niewielkiej ilości oleju, dolewamy bulion tak, by przykrył mięso i podduszamy do miękkości. Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, kiedy będą już w połowie gotowe dodajemy posiekaną cebulkę i jeszcze przez chwilkę podsmażamy razem, dopóki cebula się nie zeszkli.

  2. Następnie dolewamy mleko, cały czas mieszamy aż sos się nie zagęści, dolewamy wody tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję sosu, doprawiamy solą i pieprzem, sos jest gotowy. Polędwiczki wykładamy na talerz obficie polewając sosem, my lubimy to danie jeść z ryżem lub kaszą kuskus.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 13 sierpnia 2014 Ewo, a gdzie są wszystkie Twoje przepisy? Prawie każdy miałam zapisany w swoich książkach kucharskich, bo uwielbiam je, część wypróbowałam, wiele jeszcze czekało na próbę, a teraz nie ma??? Jak to???

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 sierpnia 2013 Co za pyszny i lekki obiadek, coś dla mnie :)) Uściski ode mnie :)) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń