Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na polędwiczkę wieprzową. Bardzo lubię przygotowywać ten kawałek mięsa. Jest zazwyczaj mały, kruchy i łatwo się go rozbija. Do tego jest bardzo soczysty i dobrze doprawiony Jest to propozycja na prawdziwy polski domowy obiad. Kopytka, buraczki i kawał dobrego mięsa z aksamitnym sosem. :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na plastry. Doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Cebulkę obrać i pokroić w pióra. Rozbite polędwiczki smażyć na mocno rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając (ok 15-30 min). Warto zmniejszyć ogień i w razie potrzeby można dolać wody. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulkę. Następnie przygotowujemy sos. Miękką polędwiczkę zdejmujemy z ognia. Do pozostałego tłuszczu dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy wody (ilość wody wg upodobania) mocno mieszając. Całość zagotowujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Polędwiczki z sosem wspaniale smakują z kopytkami i buraczkami.
Smacznego :)