Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki w boczku to eleganckie danie, które łączy soczyste mięso, chrupiący boczek i wyjątkowy sos na bazie domowego chutney’u.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113080
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 806
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 603
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113080
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 806
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 603
Składniki
Przygotuj chutney. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż je przez 1-2 minuty. Dołóż mango, cukier, sól i ocet. Wymieszaj.
Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Zdejmij mieszankę z ognia i zblenduj ją lub rozgnieć tłuczkiem. Ostudź.
Przygotuj polędwicę. Polędwicę umyj i osusz. Ostrym nożem usuń białą błonkę. Odstaw.
W miseczce wymieszaj cukier, sól, paprykę i pieprz cayenne. Natrzyj mieszanką mięso, a następnie owiń je boczkiem i zabezpiecz wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż polędwicę przez 6-8 minut do uzyskania ładnego, karmelowego koloru. Przewróć i smaż z drugiej strony przez taki sam czas.
W miseczce wymieszaj chutney z musztardą.
Przenieś polędwiczki w boczku do naczynia żaroodpornego i posmaruj ją obficie na wierzchu mieszanką sosu. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.
Następnie wyjmij mięso z pieca, przykryj je luźno folią aluminiową i odstaw na 10-15 minut. Wyjmij wykałaczki i pokrój polędwicę w plastry o grubości ok. 2 cm. Podawaj na ciepło, po polaniu wytworzonym sokiem i resztką sosu z chutneyem.