Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27069

Dodano:

Odsłon: 50523

Dzisiaj zapraszam na delikatne polędwiczki w sosie grzybowym, które z pewnością rozpieszczą podniebienia wszystkich mięsożerców oraz miłośników leśnych smakołyków. Duet idealny, który przeplata delikatność, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, ulubioną kaszą lub warzywami. Smacznie polecam :)

Składniki

  • polędwica wieprzowa
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula biała
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta granulowanego czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki w sosie grzybowym

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania pozostawiamy.

  2. Oczyszczoną polędwicę kroimy w pasy, rozbijamy je delikatnie dłonią i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa, rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę.

  3. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je 1 szklanką gorącego bulionu oraz szklanką wody z gotowania grzybów, dodajemy przyrumienioną cebulkę, tymianek, kminek, czosnek granulowany oraz pokrojone grzybki i dusimy do miękkości (około 20 - 25 minut).

  4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do gotujących się polędwiczek. Całość ponownie zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i gotowe! :)

  5. Jako dodatek polecam kaszę jaglaną i buraczki :D

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń