Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na delikatne polędwiczki w sosie grzybowym, które z pewnością rozpieszczą podniebienia wszystkich mięsożerców oraz miłośników leśnych smakołyków. Duet idealny, który przeplata delikatność, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, ulubioną kaszą lub warzywami. Smacznie polecam :)
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 62
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2003
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 595
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 62
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2003
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 595
Składniki
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania pozostawiamy.
Oczyszczoną polędwicę kroimy w pasy, rozbijamy je delikatnie dłonią i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa, rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je 1 szklanką gorącego bulionu oraz szklanką wody z gotowania grzybów, dodajemy przyrumienioną cebulkę, tymianek, kminek, czosnek granulowany oraz pokrojone grzybki i dusimy do miękkości (około 20 - 25 minut).
Śmietanę mieszamy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do gotujących się polędwiczek. Całość ponownie zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i gotowe! :)
Jako dodatek polecam kaszę jaglaną i buraczki :D Życzę smacznego! :)