Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś amatorem grzybów, polędwiczki w sosie grzybowym staną się jednym z twoich ulubionych dań! Podaj je z wybranymi dodatkami – ziemniakami w postaci purée, makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.
Bułeczki z ziarnami to przepis na udane i zdrowe śniadanie. Są nie tylko pysz...
Odsłon: 791
dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i py...
Odsłon: 58448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358732
Bułeczki z ziarnami to przepis na udane i zdrowe śniadanie. Są nie tylko pysz...
Odsłon: 791
dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i py...
Odsłon: 58448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358732
Składniki
Namocz grzyby (jeśli korzystasz z suszonych) na 2-3 godziny przed przygotowaniem posiłku. Jeśli dysponujesz świeżymi grzybami, opłucz je pod bieżącą wodą. Osusz i pokrój grzyby na plasterki.
Pokrój mięso w poprzek na plastry o grubości około 1 cm. Rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego i obsmaż mięso – minutę po każdej ze stron. Pod koniec smażenia dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij mięso z patelni.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Posiekaj drobno czosnek. Zeszkli i cebulę na maśle. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Dołóż na patelnię grzyby (jeśli to konieczne, dołóż także trochę masła). Usmaż do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Wlej na patelnię wino. Duś grzyby, aż wino odparuje. Wówczas wlej na patelnię gorący bulion i dodaj tymianek.
Z powrotem przełóż na patelnię mięso. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) do miękkości – przez około 40 minut.
Dodaj do sosu śmietanę. Wymieszaj. Duś jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcesz, dopraw sos solą i pieprzem.