Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3154
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 545
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2298
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3154
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 545
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2298
Składniki
Polędwice oczyszczam z błon, solę, pieprzę, posypuję majerankiem i zostawiam na godzinę w lodówce albo dłużej.Polędwicę przesmażam z każdej strony na złoty kolor. Każdy kawałek zawijam w folię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam polędwicę zawinięta w foli jeszcze 20 minut. Potem kroję na plastry i podaję z sosem. Sos: Żurawinę płuczę na sitku, przekładam do garnka, dodaję wiśniówkę, cukier, sok z pomarańczy, pokrojone śliwki, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, rozduszone ziarna kardamonu, i przesmażam żurawinę na wolnym ogniu.Jak owoce zmiękną rozduszam widelcem żurawinę. częściowo.Pod koniec dodaję pokrojoną melisę i jeszcze chwile smażę. Doprawiam solą, pieprzem.Jak sos zrobi się za gęsty można dolać więcej soku albo wody. Wyjmuję laskę cynamonu i gwiazdki przed podaniem.