Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie żurawinowo śliwkowym

Polędwiczki w sosie żurawinowo śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1291

Dodano:

Odsłon: 849

Żurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja.

Składniki

  • 2 polędwice wieprzowe po 300 g
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • masło klarowane
  • sos: 1 i 1/2 szklanki żurawiny
  • 5 łyżek wiśniówki
  • 1 pomarańcza
  • 6 łyżeczek cukru
  • 10 śliwek suszonych
  • sól, pieprz
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 garstka mała listków melisy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwice oczyszczam z błon, solę, pieprzę, posypuję majerankiem i zostawiam na godzinę w lodówce albo dłużej.Polędwicę przesmażam z każdej strony na złoty kolor. Każdy kawałek zawijam w folię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam polędwicę zawinięta w foli jeszcze 20 minut. Potem kroję na plastry i podaję z sosem.

    Sos:


    Żurawinę płuczę na sitku, przekładam do garnka, dodaję wiśniówkę, cukier, sok z pomarańczy, pokrojone śliwki, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, rozduszone ziarna kardamonu, i przesmażam żurawinę na wolnym ogniu.Jak owoce zmiękną rozduszam widelcem żurawinę. częściowo.Pod koniec dodaję pokrojoną melisę i jeszcze chwile smażę. Doprawiam solą, pieprzem.Jak sos zrobi się za gęsty można dolać więcej soku albo wody. Wyjmuję laskę cynamonu i gwiazdki przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń