Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane polędwiczki wieprzowe w postaci apetycznej rolady to świetny pomysł na świąteczny stół lub romantyczną kolację we dwoje. Taki sposób przygotowania mięsa nie wymaga wiele zachodu, a jest ono oryginalne w smaku i pięknie prezentuje się na półmisku. Polędwiczki wieprzowe można przygotować z niemal dowolnym farszem. Ciekawym połączeniem – rodem z śródziemnomorskiej kuchni – są figi, gorgonzola i orzechy włoskie
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 98
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18697
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7165
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30823
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 98
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18697
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7165
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30823
Składniki
Namocz figi we wrzątku wodzie. Odcedź po kilku minutach i odłóż do wyschnięcia.
Oczyść polędwiczkę z błon i przetnij wzdłuż, nie rozcinając mięsa do końca. Rozłóż je na prostokąt (jak książkę), przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso natrzyj po wewnętrznej stronie solą, grubo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem.
Ułóż wzdłuż długiego brzegu prostokąta pokrojoną w plastry gorgonzolę, figi oraz rozpołowione orzechy włoskie. Zwiń polędwiczkę w roladę, owiń boczkiem pokrojonym w bardzo cienkie plastry (najlepiej kup krojony – trudno pokroić w ten sposób surowy boczek zwykłym nożem) i zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Ułóż polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia obróć polędwiczkę na drugą stronę. Podawaj pokrojoną w plastry, gorącą lub w temperaturze pokojowej.