Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane polędwiczki wieprzowe w postaci apetycznej rolady to świetny pomysł na świąteczny stół lub romantyczną kolację we dwoje. Taki sposób przygotowania mięsa nie wymaga wiele zachodu, a jest ono oryginalne w smaku i pięknie prezentuje się na półmisku. Polędwiczki wieprzowe można przygotować z niemal dowolnym farszem. Ciekawym połączeniem – rodem z śródziemnomorskiej kuchni – są figi, gorgonzola i orzechy włoskie
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 30
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 39
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2743
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 30
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 39
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2743
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Składniki
Namocz figi we wrzątku wodzie. Odcedź po kilku minutach i odłóż do wyschnięcia.
Oczyść polędwiczkę z błon i przetnij wzdłuż, nie rozcinając mięsa do końca. Rozłóż je na prostokąt (jak książkę), przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso natrzyj po wewnętrznej stronie solą, grubo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem.
Ułóż wzdłuż długiego brzegu prostokąta pokrojoną w plastry gorgonzolę, figi oraz rozpołowione orzechy włoskie. Zwiń polędwiczkę w roladę, owiń boczkiem pokrojonym w bardzo cienkie plastry (najlepiej kup krojony – trudno pokroić w ten sposób surowy boczek zwykłym nożem) i zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Ułóż polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia obróć polędwiczkę na drugą stronę. Podawaj pokrojoną w plastry, gorącą lub w temperaturze pokojowej.