Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to rarytas, a zarazem proste do przygotowania danie. Nie musisz gotować go na wielkie święto – to świetny pomysł na codzienny obiad.
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 18166
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 18166
Składniki
Opłucz polędwicę i usuń z niej zewnętrzną błonkę. Pokrój mięso na plasterki. Dopraw słodką papryką, solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni trochę oleju i krótko obsmaż polędwiczki. Zdejmij z patelni.
Opłucz grzyby i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek drobno posiekaj.
Zeszklij cebulę na oleju. Pod koniec dodaj czosnek, a po chwili grzyby. Wysmaż je, co pewien czas mieszając. Dopraw tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wlej na patelnię białe wino. Duś grzyby z cebulą w winie, aż całkowicie odparuje. Wówczas wlej na patelnię bulion i duś przez kolejnych kilka minut. Po tym czasie dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj.
Połącz sos z patelni z polędwiczkami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30 minut.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podawaj gorące z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy.