Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso wieprzowe, które jest soczyste i bardzo aromatyczne z intensywnymi, grzybowymi aromatami, to ten przepis jest dla ciebie. Wyjątkowe zestawienie polędwiczki wieprzowej z sosem ze świeżo zebranych grzybów daje fenomenalny efekt i z pewnością na długo to danie zostanie ci w pamięci.
Patelnia, nóż, łyżka, deska do krojenia
Pysznie orzechowe ciasto bądź jako jedna z warstw do tortu :)
Odsłon: 184
Bardzo smaczna sałatka z makreli, bo nie tylko tuńczyk jest świetny na sałatk...
Odsłon: 36
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 675
Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Ważne by w ta...
Odsłon: 64
Pyszny początek dnia
Odsłon: 2033
Pysznie orzechowe ciasto bądź jako jedna z warstw do tortu :)
Odsłon: 184
Bardzo smaczna sałatka z makreli, bo nie tylko tuńczyk jest świetny na sałatk...
Odsłon: 36
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 675
Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Ważne by w ta...
Odsłon: 64
Pyszny początek dnia
Odsłon: 2033
Składniki
Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki około 3 centymetrów lub większe części w zależności od preferencji. Pozbądź się z polędwiczek błon. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Gdy olej będzie rozgrzany, przerzuć polędwiczki na patelnię i smaż ok. 3-4 minuty z każdej strony. Możesz dodać w tym czasie szczyptę tymianku dla smaku. Smaż do uzyskania złocistego koloru. Jeżeli masz większe części mięsa, to smaż ok. 5 minut z każdej strony, a następnie na mniejszym ogniu kolejne kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki odstaw na talerz.
Umyj kurki pod bieżącą wodą i oczyść nóżki za pomocą nożyka. Jeżeli kurki są mniejsze, możesz je pozostawić w całości, większe kurki pokrój na mniejsze kawałki.
Posiekaj na drobno cebulkę i czosnek. Dodaj na patelnię masło i smaż do zeszklenia się cebulki. Gdy cebulka będzie już odpowiednio miękka, dodaj posiekany czosnek i delikatnie go przyrumień.
Na patelnię z cebulką wrzuć kurki i smaż przez około 10 minut. Kurki najlepiej, aby były lekko przysmażone. Mieszaj od czasu do czasu. Następnie dolej na patelnię bulion i gotuj przez około 5 minut.
Gdy większość bulionu już odparuje, dodaj śmietanki kremówki i na mniejszym ogniu gotuj przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sos posól i popieprz oraz dodaj szczyptę tymianku. Tak przygotowany sos posyp natką pietruszki.