Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso wieprzowe, które jest soczyste i bardzo aromatyczne z intensywnymi, grzybowymi aromatami, to ten przepis jest dla ciebie. Wyjątkowe zestawienie polędwiczki wieprzowej z sosem ze świeżo zebranych grzybów daje fenomenalny efekt i z pewnością na długo to danie zostanie ci w pamięci.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Składniki
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym
- 400 g polędwiczek wieprzowych
- 180 g cebuli (jedna większa cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 5 g masła
- 150 ml śmietanki kremówki
- 300 g kurek
- 45 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- tymianek
- natka pietruszki
Składniki
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym
- 400 g polędwiczek wieprzowych
- 180 g cebuli (jedna większa cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 5 g masła
- 150 ml śmietanki kremówki
- 300 g kurek
- 45 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- tymianek
- natka pietruszki
Potrzebne przybory kuchenne
Patelnia, nóż, łyżka, deska do krojenia
Etapy przygotowania
Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki około 3 centymetrów lub większe części w zależności od preferencji. Pozbądź się z polędwiczek błon. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Gdy olej będzie rozgrzany, przerzuć polędwiczki na patelnię i smaż ok. 3-4 minuty z każdej strony. Możesz dodać w tym czasie szczyptę tymianku dla smaku. Smaż do uzyskania złocistego koloru. Jeżeli masz większe części mięsa, to smaż ok. 5 minut z każdej strony, a następnie na mniejszym ogniu kolejne kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki odstaw na talerz.
Umyj kurki pod bieżącą wodą i oczyść nóżki za pomocą nożyka. Jeżeli kurki są mniejsze, możesz je pozostawić w całości, większe kurki pokrój na mniejsze kawałki.
Posiekaj na drobno cebulkę i czosnek. Dodaj na patelnię masło i smaż do zeszklenia się cebulki. Gdy cebulka będzie już odpowiednio miękka, dodaj posiekany czosnek i delikatnie go przyrumień.
Na patelnię z cebulką wrzuć kurki i smaż przez około 10 minut. Kurki najlepiej, aby były lekko przysmażone. Mieszaj od czasu do czasu. Następnie dolej na patelnię bulion i gotuj przez około 5 minut.
Gdy większość bulionu już odparuje, dodaj śmietanki kremówki i na mniejszym ogniu gotuj przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sos posól i popieprz oraz dodaj szczyptę tymianku. Tak przygotowany sos posyp natką pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2120
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 6424
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 891
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2120
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 6424
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 891
Składniki
- 400 g polędwiczek wieprzowych
- 180 g cebuli (jedna większa cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 5 g masła
- 150 ml śmietanki kremówki
- 300 g kurek
- 45 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- tymianek
- natka pietruszki
Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki około 3 centymetrów lub większe części w zależności od preferencji. Pozbądź się z polędwiczek błon. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Gdy olej będzie rozgrzany, przerzuć polędwiczki na patelnię i smaż ok. 3-4 minuty z każdej strony. Możesz dodać w tym czasie szczyptę tymianku dla smaku. Smaż do uzyskania złocistego koloru. Jeżeli masz większe części mięsa, to smaż ok. 5 minut z każdej strony, a następnie na mniejszym ogniu kolejne kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki odstaw na talerz.
Umyj kurki pod bieżącą wodą i oczyść nóżki za pomocą nożyka. Jeżeli kurki są mniejsze, możesz je pozostawić w całości, większe kurki pokrój na mniejsze kawałki.
Posiekaj na drobno cebulkę i czosnek. Dodaj na patelnię masło i smaż do zeszklenia się cebulki. Gdy cebulka będzie już odpowiednio miękka, dodaj posiekany czosnek i delikatnie go przyrumień.
Na patelnię z cebulką wrzuć kurki i smaż przez około 10 minut. Kurki najlepiej, aby były lekko przysmażone. Mieszaj od czasu do czasu. Następnie dolej na patelnię bulion i gotuj przez około 5 minut.
Gdy większość bulionu już odparuje, dodaj śmietanki kremówki i na mniejszym ogniu gotuj przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sos posól i popieprz oraz dodaj szczyptę tymianku. Tak przygotowany sos posyp natką pietruszki.
Pytanie ile powinno się dodać bulionu i kiedy wrzucić do sosu polędwiczki?
Ależ to musi być smaczne. Pychotka.;)