Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 6659

Dodano:

Odsłon: 29751

Błyskawiczne, wykwintne danie, które można przygotować w 30 minut!

Składniki

  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 4 większe ziemniaki
  • 70 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami
  • 1 łyżka musztardy kremskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • bulion drobiowy lub mięsny
  • olej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie.

  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

  3. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju z każdej ze stron, na złoto. Smażymy po kilka plastrów polędwiczek, żeby się podsmażyły. Jeśli damy wszystkie na raz, puszczą sok i zaczną się dusić. Obsmażone polędwiczki przekładamy na talerz.

  4. Obsmażone polędwiczki wrzucamy z powrotem na patelnię i podlewamy szklanką bulionu warzywnego lub mięsnego. Przykrywamy patelnię i dusimy, aż mięso zmięknie. W trakcie, jak mięso się dusi wlewamy do miski śmietankę i dodajemy do niej musztardę i miód.

  5. Polędwiczki przekładamy do naczynia i zdejmujemy patelnię z ognia. Sos z patelni powoli przelewamy do miski ze śmietanką i miodem cały czas mieszając. Sos wlewamy z powrotem na patelnię, wrzucamy polędwiczki i całość dusimy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.

  6. Na talerz wykładamy polędwiczki, polewamy je sosem. Obok układamy ziemniaki i fasolkę. Takie polędwiczki możemy podać też z pieczonymi ziemniaczkami i brokułami.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń