Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś uważa, że wieprzowina nie może być wykwintna, nie próbował pysznych polędwiczek z kurkami według przepisu Magdy Gessler. Chude polędwiczki rozpływają się w ustach, są soczyste i pełne smaku. Mocy daniu nadają smażone na maśle kurki, a całości towarzyszy aksamitny, śmietanowy sos. Polędwiczki możesz podać z ziemniakami z wody, kładzionymi kluskami, kopytkami, kaszą lub pieczonymi warzywami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Z dumą zaserwujesz je nawet na uroczysty obiad.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 511
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 575
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 511
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 575
Składniki
Oczyść i umyj kurki. W razie potrzeby przekrój grzyby na pół. Obierz cebulę i drobno ją poszatkuj. Na dwóch łyżkach masła przesmaż cebulę, aż stanie się złota (około 1 minuty), następnie dodaj kurki i smaż kilkanaście minut, aż woda odparuje i grzyby staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem, przełóż duszone kurki do garnka i przykryj pokrywką.
W międzyczasie opłucz mięso, osusz je, oprósz solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Na pozostałych dwóch łyżkach masła (może być klarowane) obsmaż medaliony, po 2-3 minuty z każdej ze stron, następnie zalej bulionem (bądź wodą) i duś przez kilka minut. Po czym wlej śmietanę, zamieszaj i duś polędwiczki pod przykryciem na małym ogniu, aż sos zgęstnieje a mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Gdy danie jest już gotowe, wylej sos na talerz, ułóż na nim duszoną wieprzowinę, a obok wyłóż aromatyczne kurki i udekoruj natką pietruszki.