Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś propozycja obiadowa. Polędwiczki z indyka zatopione w pysznym śmietanowym sosie ze szpinakiem. Coś pysznego. Mięsko jest miękkie i delikatne, a sos kremowy, po prostu pyszny. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Właśnie takie dania lubię najbardziej. Mało pracochłonne, a w smaku poezja.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Polędwiczki pokroić w grubsze paski. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać. Kawałki polędwiczki obtoczyć dokładnie w marynacie i wstawić do lodówki, minimum na godzinę.
Po tym czasie obsmażyć polędwiczki z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie przełożyć je na talerz. Na tej samej patelni roztopić masło. Dodać cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki. Podsmażyć pół minutki i dodać szpinak. Kiedy zwiędnie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie wodę. Kiedy się zagotuje, dodać wcześniej podsmażone mięso.
Przykryć pokrywką i dusić 15 minut. Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Ja dodałam tylko odrobinę soli. Przed końcem gotowania sos zagęścić mąką. Łyżeczkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Wlać do sosu i wymieszać. Jeśli uważacie, że sos jest wystarczająco gęsty, to mąka nie jest potrzebna. Ja mój sos zagęściłam. Podałam z ryżem.