Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad z rybą w roli głównej, czyli polędwiczki z morszczuka smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa. Do nich surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Szybko i smacznie.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22653
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 496
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22653
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 496
Składniki
Rybę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w soli, pieprzu, papryce i przyprawie do ryb. Na patelni rozgrzewamy olej.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i łączymy je z piwem, mąką oraz szczyptą soli. Ciasto ma być dosyć gęste i jednolite, dlatego czasami trzeba dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie lub odrobinę piwa, gdy jest zbyt gęste. Teraz zanurzamy kawałki ryby i układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano.
Morszczuk gotowy!
Nasze rady: Jeśli mamy polędwiczki średniej grubości, zazwyczaj wystarczy 5 minut smażenia z każdej strony. Ważne, by nie przesuwać i nie przekręcać ryby zbyt wcześnie. Panierka musi się dobrze zrumienić, by ryba nie rozpadała się i zachowała w sobie więcej soków. Rybę smażymy zawsze na odkrytej patelni i nie przykrywamy jej po usmażeniu. Tylko wtedy będzie odpowiednio chrupiąca. Rybę smażymy w dużej ilości oleju. Nasza propozycja surówki z kiszonej kapusty, doskonałego dodatku do morszczuka: https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-surowka-z-kiszonej-kapusty,1981590,walek.html