Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki z ryżem curry"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1011
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1011
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Składniki
Ryż płuczemy. Cebulę i czosnek obieramy. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany w cienkie plasterki czosnek szklimy na łyżce rozgrzanego oleju.
Dorzucamy orzeszki, rodzynki i curry i wszystko razem przesmażamy. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, zalewamy bulionem.
Dusimy na małym ogniu 20 minut, podlewając według potrzeby bulionem lub wodą.
Umytą, oczyszczoną z błonki polędwicę wieprzową kroimy w grubsze plastry. Steki lekko rozgniatamy ręką. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po 3 minuty i dopiero wtedy prószymy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i wstawiamy w ciepłe miejsce, np. do ciepłego piekarnika.
Sok pomarańczowy energicznie mieszamy z miodem, musztardą oraz przecierem pomidorowym. Jeśli trzeba, solimy. Chwilę gotujemy. Steki podajemy z ryżem i z sosem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 7 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 661 kcal Białko: 23 g, Tłuszcz: 38 g, Węglowodany 21,7 gŹródło: Rewia