Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uniwersalny przepis na czekoladową polewę powinien znaleźć się w każdym zeszycie kulinarnym. Polewę na placek możesz użyć jako wykończenie brownie, babeczek, pączków, ciasteczek maślanych, deserów owocowych lub klasycznych ciast z blaszki Dużym atutem tej polewy jest jej struktura i konsystencja, która po zastygnięciu tworzy idealną, błyszczącą powłokę. Jeśli lubisz smakowe eksperymenty, dodać do glazury 1 łyżeczkę sypkiej kawy rozpuszczalnej, kilka kropli ekstraktu miętowego lub waniliowego albo 1 łyżkę rumu czy Amaretto.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Cukier puder przesiej i odstaw. W rondelku rozpuść masło z posiekaną czekoladą i mieszaj do rozpuszczenia, po czym wyłącz palnik. Uważaj, by mieszanki nie zagotować, ponieważ polewa nie będzie błyszcząca. Możesz też rozpuścić obydwa składniki w mikrofalówce.
Do rondelka wsypuj cukier puder (stale mieszaj), dodając małe ilości wody lub mleka. Mieszaj polewę do uzyskania gęstej, aksamitnej konsystencji. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt zwarta – wlej więcej wody. W razie potrzeby dodaj składniki wzbogacające smak.
Polewą polej ciasto lub deser, równomiernie rozprowadź i odstaw do pełnego wystygnięcia.