Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale brak ci czasu na pracochłonne wypieki? Przygotuj Polne Ścieżki, czyli blok czekoladowy, którego wygląd może budzić skojarzenie z piaszczystą, wiejską drogą. Możesz uznać go za niezbyt efektowny, ale jego smak na pewno cię zachwyci! Jest cudownie chrupiący, mocno czekoladowo-orzechowy, a przy tym o wiele zdrowszy niż batony dostępne w sklepach.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 770
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 770
Składniki
Upraż orzechy laskowe w piekarniku – 15-20 minut w temperaturze 180°C. Przestudzone zawiń w bawełnianą ściereczkę i pocieraj je o siebie tak, by zeszło z nich możliwie najwięcej skórki. Dzięki temu nie będą miały goryczki. Tak przygotowane orzechy zblenduj.
Podgrzej mleko (do około 50-60°C) i dokładnie wymieszaj z kakao. Następnie roztop w mleku z kakao olej kokosowy i miód. Lekko przestudź i wymieszaj z orzechami.
Pokrusz sucharki na „piasek” – rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj z masą kakaowo-orzechową. Jeśli chcesz, możesz dodać także suszone owoce, np. posiekane rodzynki albo żurawinę. Uzyskaną masę przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
Roztop (w rondelku, na palniku o niskiej mocy) obie czekolady w śmietanie. Wymieszaj na jednolitą polewę i przelej do formy z blokiem czekoladowym. Wstaw go z powrotem do lodówki. Podawaj mocno schłodzony.