Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, skąd pochodzi nazwa tego dania. Być może ktoś inspirował się polskim tańcem narodowym, który wymaga elegancji i precyzji, podobnie jak zwijanie mięsnych roladek. Klasyczny przepis na polonezy zawiera cienkie plasterki wieprzowiny, w których kryje się pieczarkowy farsz z dodatkiem koncentratu pomidorowego i musztardy. W naszym przepisie do nadziewania roladek użyliśmy twardego sera żółtego, miodowej musztardy i świeżego koperku.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117277
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8083
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3031
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1717
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1365
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117277
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8083
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3031
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1717
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1365
Składniki
Polędwicę umyj, osusz, pokrój na plasterki i rozbij tłuczkiem jak na kotlety. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w podłużne kawałki, zieleninę drobno posiekaj. Natrzyj mięso solą i pieprzem. Każdy plasterek posmaruj musztardą, ułóż porcję żółtego sera oraz świeżej zieleniny i mocno zwiń mięso w roladkę. Odkładaj na talerz.
Każdą roladkę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Mocno rozgrzej olej w głębokiej patelni lub płaskim garnku i smaż polonezy na złoty kolor i wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Dla wzmocnienia smaku możesz wrzucić do rozgrzewającego się tłuszczu listek laurowy, gałązkę rozmarynu lub tymianku. Wyjmij przyprawy, gdy olej będzie już mocno gorący, ponieważ mogą się spalić i spowodować gorzki smak.
Polonezy podawaj gorące z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i mieszanką ulubionych warzyw.