Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polonezy schabowe są jednym z tych dań, które można serwować niemal na każdą okazję. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i w czasie rodzinnych uroczystości oraz świąt. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a finalny efekt jest nadzwyczaj elegancki i smaczny. Mięso jest bardzo delikatne i soczyste, a farsz bardzo aromatyczny. Spróbuj koniecznie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12184
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12184
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Robiąc polonezy schabowe, rozpocznij od zrobienia farszu. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj pieczarki. Duś aż zmiękną, a z patelni odparuje cała woda. Dodaj musztardę, miód, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty, dokładnie mieszając. Odstaw do wystygnięcia.
Schab pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Rozbij tłuczkiem bardzo cienko, tak jak na kotlety schabowe. Każdego kotleta dopraw solą i pieprzem. Na mięso wyłóż kilka łyżeczek farszu pieczarkowego, a następnie zwiń ciasne roladki.
Obtocz polonezy schabowe w mące, otrzepując jej nadmiar - tak aby pozostała jedynie cienka warstwa. Następnie smaż je na maśle, tak aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką.