Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomarańczowy mus w sosie karmelowym

Pomarańczowy mus w sosie karmelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Pomarańczowy mus w sosie karmelowym"

Składniki

  • szklanka cukru na karmel
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z pomarańczy
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 400 ml mleka zagęszczonego
  • 100 ml kremówki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Gotuj około 10 minut, uważając, by się nie przypalił. 2 Płynny karmel wlej do 4 małych żaroodpornych foremek. Odstaw na bok.

  2. Do miski wbij jajka i żółtko, dodaj mleko, kremówkę, cukier puder, skórkę i sok pomarańczowy, likier.

  3. Ubij mikserem, aż dobrze się połączą. Dodaj szczyptę soli.

  4. Foremki z karmelem umieść w dużej żaroodpornej formie. Napełnij ją wrzącą wodą, by sięgała do połowy kokilek. 6 Napełnij kokilki kremową masą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika deser opadnie, ale to normalne. Ostudź i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

  5. Oddziel nożem od foremek i odwracając do góry dnem, delikatnie wyjmij. Podawaj z odrobiną dodatkowego karmelu i cząstkami pomarańczy.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń