Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowy mus w sosie karmelowym"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Gotuj około 10 minut, uważając, by się nie przypalił. 2 Płynny karmel wlej do 4 małych żaroodpornych foremek. Odstaw na bok.
Do miski wbij jajka i żółtko, dodaj mleko, kremówkę, cukier puder, skórkę i sok pomarańczowy, likier.
Ubij mikserem, aż dobrze się połączą. Dodaj szczyptę soli.
Foremki z karmelem umieść w dużej żaroodpornej formie. Napełnij ją wrzącą wodą, by sięgała do połowy kokilek. 6 Napełnij kokilki kremową masą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika deser opadnie, ale to normalne. Ostudź i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Oddziel nożem od foremek i odwracając do góry dnem, delikatnie wyjmij. Podawaj z odrobiną dodatkowego karmelu i cząstkami pomarańczy.Źródło: Olivia